Vitezi, karneval, gričevja izobilja in sladek spanec v vinskem sodu

Klient #1:Trije dnevi v karnevalskem mestu, prežetem z rimsko tradicijo?

Klient #2:Tako je.

Klient #1:Poslovno ali za zabavo?

Klient #2: Eno in drugo, saj je poslovni obisk Slovenije hkrati tudi zabaven!

Čeravno letošnja zima ni pokazala prav ostrih zob, so kurenti, njeni tradicionalni odganjalci, z bučnim truščem privabili pomlad in dobro letino kot to veleva običaj. Glasni in radoživi kurenti ter njihovi obhodi so od lanskega leta del Unescove kulturne dediščine, pristen duh starih običajev pa lahko doživite praktično po vsej Sloveniji, a najbolj pisan je zagotovo na Ptuju, kjer so kurenti doma. Avtentično in vselej prijetno dobrodošlico boste ne glede na letni čas začutili na vsakem koraku termalne Panonske Slovenije.

Ptujski grad in zdravica z rokerskim vinom

Ptuj, najstarejše slovensko mesto: okronano s srednjeveško trdnjavo, razpeto med vinorodne griče in reko Dravo, prava zakladnica kulturne in naravne dediščine. Mogočna utrdba, ki se razprostira na vrhu slikovitega griča, že od daleč pozdravlja obiskovalce tega kraja. Ptujski gradni le privlačna razgledna točka, temveč prostor, ki buri domišljijo z doživetji in zgodbami ene od nekdaj najslovitejših plemiških rodbin v Evropi. Danes je preurejen v Pokrajinski muzej Ptuj in obiskovalce navdušuje s svojimi bogatimi zbirkami artefaktov. A kot se za grad spodobi, je tam med drugim tudi Slavnostna Kapela, slovita dvorana, ki je bila že v času nastanka namenjena slavjem, plesom in posebnim prireditvam. Danes je v različnih grajskih prostorih moč organizirati dogodke in srečanja do 150 oseb, grajsko dvorišče in žitnica pa sta primerna za sprejeme in pogostitve, kot tudi za druge oblike družabnih dogodkov na prostem.Viteške igre? Seveda! Izvrstna jedača in pijača? Nedvomno, saj smo vendar v vinorodnem okolišu, kjer je med drugim doma tudi vino, posvečeno legendarnemu Davidu Bowie-ju. Čin-Čin!

Najlepše poti vodijo k dobremu počutju

Živahnost karnevalskega mesta se dobro poda bližnjim Termam Ptuj, ki združujejo celovito ponudbo hotelskih, konferenčnih, eno-gastronomskih, golfskih in sprostitvenih storitev. Spanec si lahko omislite v hotelu ali pa kar v pravem vinskem sodu, ki priča o bogati vinarski tradiciji Ptuja. V glamping Vinski vasi pogosto priredijo tudi team-buildinge za manjše zaključene skupine.

Namig: Omislite si »FootGolf« turnir, ki se zaključi s piknikom v slogu starih Rimljanov, za popoln konec dneva pa si privoščite vetrnico sprostitve v oazi dobrega počutja. Malce rimskega veseljačenja se prileže, kajne?

Tod okoli obstaja prav poseben grič, ki so ga lokalni prebivalci od nekdaj povezovali z mestom Ptuj in ga poimenovali Mestni vrh. Kraj, ki je nekoč predstavljal priročen pobeg od mestnih čenčob kozarcu dobrega vina – kakopak, saj smo vendar v vinorodnem okolišu! – danes s ponosom in kreativno žilico nadaljuje tradicijo, prežeto s svežo in ekološko usmerjeno filozofijo. Še posebej ekskluzivna je stara vinska preša, kjer se odvijajo butični dogodki do 40 oseb, tu so tudi druga prizorišča, ki ponujajo številne možnosti za srečanja pod milim nebom, v senci mogočnih smrek, ali v katerem izmed ličnih ambientov v sozvočju z naravo. Odklop od brzečega vsakdana, stik z živim in umirjenim okoljem.Nazaj k zelenemu, nazaj k prvinskim načelom. Naravnemu čaru srečanja iz oči v oči.

Slovenija s svojimi opevanimi dragulji, kot so Ljubljana, Bled, Portorož in Postojnska jama, zagotovo ni več skriti zaklad, a vendarle se pisana podalpska dežela ponaša s pestro paleto še neodkritih, iskrivih kotičkov. Eden takih je zagotovo termalna Panonska Slovenija, kjer so ceste zavite v obliko srca, v katerem se skriva košček vinograda. Ni naključje, da Slovenija celo v svojem imenu nosi besedo LOVE (angl. ljubezen). Srčnost je vestni spremljevalec na vsakem koncu naše dežele. Ali ste vedeli, da ima Slovenija čisto svojo različico praznika zaljubljenih? Gregorjevo je dan, ko se po slovenskem ljudskem izročilu »ženijo ptički« in reke osvetlijo »gregorčki«. V zraku je čutiti radost in zavel je svež vetrc … Toplejši letni časi so tu.Čas je za nove načrte, za nekaj drugačnega, smelega, navdihujočega. Nič več dolgočasnih srečanj! Prišel je čas za sveže ideje, ki se iskrijo prav v teh krajih.

Zveni vabljivo? Spremljajte »Iskrive prostore« na spletni strani www.slovenia-convention.com.

Dobrodošli, da vas navdušimo!

Avtorica: Jasna Jašič, Vodja tržnih komunikacij, avtorica tekstov »Iskrivi prostori«