Zgodbe podeželskih gradov in repnic

Bogata zgodovina Slovenije šepeta mnoge podvige in legende, še danes skrbno shranjene v ljudskem izročilu. Ena takšnih je tudi zgodba Posavja, ki jo lahko na različne načine podoživimo v sodobnosti. V Posavju vas z vseh strani neba pozdravijo gradovi, tu so doma neokrnjena narava, tradicija in srčni ljudje.

Zgodovinska, kulturna in naravna dediščina, lokalna kulinarika in običaji, skrbno vpeti v pisano paleto doživetij na prostem jugovzhodne Slovenije, dajejo območju izjemen potencial za segment industrije srečanj. Pestra ponudba tega šarmantnega dela podalpske dežele prepriča še tako zahtevnega gosta – tu je skrivnostni samostan Pleterje, kjer lahko odkrivate in preizkušate stare recepture menihov ter pripravite zdravilne dobrote, pa golfski izziv pod srednjeveškim grajskim obzidjem na Mokricah, številne športne in rekreativne discipline v zavetju narave, in še domiselne aktivnosti, ki vam razkrivajo lokalno folkloro. Naj vam predstavimo dva posebej iskriva kraja …

Grad Mokrice – elegantna lokacija v srcu narave

Sprehod med platanami grajskega parka. Zrak je svež, dišeč po drevju, v krošnjah mehko odmeva uglašen pevski zbor ptičev čebelarjev. Pogled se razpre na krajino, posejano z vinogradi, kjer se griči in ravnice tiho spogledujejo. Kraj, kjer iz spokojnih gozdov mrmra šelestenje dreves. Čas se ustavi, preplavi vas občutek miru. Izkušnja, osredotočena na trenutek. Milina.

Na obronkih stoletnih Gorjancev, v razkošju vinorodnih bizeljskih gričev, dostojanstveno kraljuje srednjeveški grad Mokrice. Zgodovina prostora sega že v antiko, ko je v dobi Rimskega imperija na tem mestu stala utrdba Romula, prvi zapisi o Mokricah pa so iz 15. stoletja. Zgodbe gradu pričajo o njegovi razburljivi preteklosti, pomembnih poteh od zahoda proti vzhodu, o življenju grajske gospode in številnih grajskih legendah. Ena takšnih je legenda o vrani, ki še danes zaseda častno mesto.

Junaška vrana na častnem mestu

Legenda z gradu Mokrice pripoveduje, da je v času turških vpadov na grajsko dvorišče priletela vrana s prebodenim vratom in tako opozorila na bližajočo se nevarnost pred Turki. V zahvalo za opozorilo so graščaki vrano z bojno rano upodobili na prav posebnem, častnem mestu – v grajskem grbu, kjer jo lahko občudujemo še danes.

To pa še ni vse! Srednjeveški grad ne ponuja le domišljijskega pobega v zgodovino in sanjarjenja v grajskem ambientu; Grad Mokrice se namreč poleg enega najlepših golfskih igrišč z 18 luknjami daleč naokoli, butične nastanitve višjega razreda ter vrhunske kulinarične in vinske ponudbe, ponaša tudi s konferenčnim centrom, ki je pogosto prizorišče raznovrstnih dogodkov in lahko sprejme do 100 oseb. Kot pravijo gostitelji, tu notranji mir in zasebnost domujeta v skladno urejenem angleškem parku ter okoliški naravi. Ljubitelji dobrega počutja se bodo nedvomno razveselili tenkočutno zasnovane wellness ponudbe bližnjih Term Čatež, največje termalne destinacije na Slovenskem, ki se nahajajo zgolj streljaj od gradu Mokrice. Izurjena in izkušena ekipa strokovnjakov poskrbi, da vsak dogodek še dolgo odzvanja v spominu in srcih udeležencev, najsi gre za konferenco, kongres, kakšno drugo strokovno srečanje, motivacijsko doživetje ali team-building program. Vse za poslovna in družabna srečanja s posebnim pečatom.

Gostoljubne repnice, dopolnitev grajske žlahtnosti

Od grajskega k vaškemu – avtentičnost v pravem pomenu besede. Med lokalne zanimivosti zagotovo sodijo »repnice«, ki prav kličejo po raziskovanju. Gre za jame, izkopane v kremenčevem pesku, v katerih so domačini nekoč čez zimo shranjevali repo, ki je v preteklosti predstavljala glavno krmo za živino in po kateri so repnice dobile svoje ime. Danes imajo repnice vrsto drugih namenov, mnogi vinogradniki so jih namreč preuredili v prostore za shranjevanje in pokušine vin ter ostalih domačih delicij. 100 % domače, 100 % avtentično. Toplo priporočamo!

»Lep je dan in vse diši že po pomladi« poje znana slovenska popevka. In res je, v Posavju je resnično lepo. Avtentičnostin osebna nota bodo zagotovo pustili tisti wow! vtis pri zadovoljnih udeležencih, ki si ga želi prav vsak organizator. Prepustite se čarom iskrivih prostorov termalne Panonske Slovenije in dodajte kanček panonske čarobnosti tudi vašemu dogodku.

Zveni zanimivo? Spremljajte »Iskrive prostore« na spletni strani www.slovenia-convention.com.

Dobrodošli, da vas navdušimo!

Avtorica: Jasna Jašič, Vodja tržnih komunikacij, avtorica tekstov »Iskrivi prostori«