Začinite svoj dogodek s ščepcem Mediterana

Monfort, Matic Kremzar, Jezersek gostinstvo
Monfort, Matic Kremzar, Jezersek gostinstvo

“O sole miooo…”odmeva po uličicah Pirana. Pa jih imamo! Sonce, morje, dišeče arome, prijetne melodije, poletje. Mediteranska Slovenija nudi čuten premik v preteklost, ko je vse potekalo nekoliko počasneje, pristneje. Tukajšnje okolje je lagodno ne glede na letni čas, a poleti še posebej pride do izraza umirjena lahkotnost. Začutite vonj, strast in toplino Mediterana na svoj način!

Kameleonski arhitekturni biser, ki ponuja nekaj izvirnega

Portorož in Piran gotovo spadata med najvidnejše turistične in kongresne destinacije v Sloveniji. Ioni, ki prežemajo svež morski zrak spodbujajo možgansko aktivnost in tako nič čudnega, da mednarodni kongresi in srečanja vedno znova najdejo svoje mesto v prijetnem ambientu slovenske obale.

V “pristanišču rož” najdete prav posebno skladišče soli z zgodovino, ki sega v čas Napoleona. Konstrukcija z dolgimi leseni tramovi jo napravi za edinstveno tovrstno stavbo v Sloveniji. V času vladavine Benečanov je bilo na slovenskem kar petnajst skladišč, v katerih so hranili sol iz bližnjih solin. V Monfortu je bila sol hranjena vse do leta 2011. Stavba Monfort, dimenzij 156 m x 19 m, je danes razdeljena na 4 enote oziroma t. i. kampate. Dve kampati sta urejeni v razstavni prostor, kjer se poleg zbirk Pomorskega muzeja vrstijo razstave sodobne umetnosti. Drugi dve prostorski enoti sta prazni, namenjeni organizaciji večjih dogodkov ter prireditev. Prostora se razprostirata na 470 m2in 485 m2in skupno nudita skoraj tisoč kvadratnih metrov površine, sprejmeta pa lahko do 1.200 obiskovalcev.Monfort tako ponuja številne možnosti za dogodke – od minimalistično zasnovanih postavitev do futuristično dekoriranega odprtega prostora. To je lokacija, ki izžareva samosvojost ter navdihuje organizatorje, da razmišljajo ustvarjalno in snujejo dogodke po meri naročnika. Takšne, ki bodo ostali v spominu.

V Monfortu srečanja med drugim pripravljajo odmevni regijski dogodki, kot so Slovenski filmski festival, Slovenska turistična borza SIW, Zlati boben in drugi. Udeleženci so navdušeni nad staro arhitekturno mojstrovino njeno prostornostjo. Izjemna lokacija tik ob morju ter univerzalnost uporabe sta Monfortu omogočila, da postane ena najbolj iskanih lokacij za posebne prireditve na Jadranu. Tu svoj dan najdejo gala večerje, koncerti, kongresi, poroke, festivali in drugi dogodki v prav posebnem duhu.

Lahek dostop do morskih doživetij

Portorož spada med najpomembnejša regionalna središča kongresne dejavnosti, obenem pa je zlahka dostopen po kopnem, morju ali zraku. Dostop z letali je najbližji kar preko Aerodroma Portorož, ki se nahaja le 7 km od mondenega letoviškega kraja in je primerno za pristanek manjših letal. Sicer pa lahko na slovensko obalo prispete preko ostalih bližnjih letališč, denimo letališča v Trstu, oddaljenega 80 km, ali preko 190 km oddaljenega beneškega letališča, in preko osrednjega slovenskega letališča v Ljubljani, ki je oddaljeno 150 km.

Piranske soline

Na slovenski obali si lahko pričarate nepozaben dogodek tudi v osrčju krajinskega parka Sečoveljske soline, v zavetrju solnih polj ob starih solinskih hišah, ki jim lep kontrast daje sodoben ambient term Thalasso Spa Lepa Vida. Piranske soline so edine delujoče soline v tem delu Jadrana, v katerih še vedno ohranjajo tradicionalni postopek rokodelske pridelave. Čarobno prizorišče za posebne dogodke, ki kar kliče po organizaciji tematske gala večerje.

Ste že slišali za ribo z imenom Fonda? Ravno iz Pirana prihaja prva gojena riba z imenom – piranski brancin Fonda. V rezervatu in Krajinskegem parku Sečoveljske solinelahko v Ribjem vrtu iz prve roke prisluhnete morski zgodbi, ki jo srčno pripoveduje ekipa Irene Fonda.

Iskrivo lokacijo predstavlja tudi Gledališče Tartini, najpomembnejše kulturno prizorišče v piranski občini in samosvoj prostor za druženje ter izvrstna točka za poslovna srečanja vseh vrst. Piran, nekdaj morda priljubljen letoviški kraj starih Benečanov, utegne biti ravno vaše mesto naslednjega uspešnega dogovora.

Izolana – zgodbe, ki jih piše morje

Še skok v bližnjo Izolo, v Hišo morja, muzej odprtih vrat, ki obiskovalce povezuje z domačini, tradicijo ribištva in vsega jadranskega. Izola je manjše obmorsko mestece z veliko marino in arhitekturno podobo v beneškem slogu, prepleteno s slikovitimi ulicami, prisrčnimi trgovinicami in domačimi gostilnami, iz katerih veje vonj dobrot. Ležerno druženje ob pristni ribiški pojedini s kozarcem vina je tu obvezno; v mediteranskem slogu, kakopak.

Lisjakovo vintage kulinarično doživetje

Nekoliko višje, v istrskem zaledju, leži priznana in večkrat okronana Oljarna Lisjak, med drugim tudi ponosna nosilka znaka Slovenia Unique Experiences. Pri družini Lisjak lahko izkusite prav posebno gurmansko doživetje, ki vas v preurejenih starodobnikih popelje v svet oljkarstva. Lisjakoviže vrsto let vsakodnevno skrbijo za avtohtone sorte oljk, ki rastejo na priljubljeni razgledni točki slovenske obale in istrskega podeželja. Nostalgična vožnja s starodobnimi vozili, čutna istrska pokrajina, osebno izročilo, morski zrak, laboratorij sredi oljčnih nasadov, oljčno olje in domače dobrote so kamenčki v fascinantnem mozaiku Lisjakovega vintage kulinaričnega doživetja. Avtentična avantura, ki vas popelje v duh 80-ih let in razkrije, kako je takrat tekel čas.Na skrite kotičke slovenske Istre, ob starih melodijah. Vintage, pristno in originalno!

Zanimivost

Ste vedeli, da iz slovenske Istre prihajajo tako rekoč najboljša oljčna olja na svetu, ki jih uporabljajo tudi svetovni kuharski asi?

Prepustite se vonju morja in mediteranskemu značaju – atmosferi, ki ogreje srce.

Zveni zanimivo? Spremljajte »Iskrive prostore« na spletni strani www.slovenia-convention.com.

Dobrodošli, da vas navdušimo!