Blejske kulinarične iskrice

Bled Castle, Matevž Lenarčič, slovenia.info
Bled Castle, Matevž Lenarčič, slovenia.info

Alpska Slovenija je osupljiv mikrokozmos naravnih lepot gora, zelenih dolin, osvežilnih voda in najlepših jezer, ki jih varuje pravljični Zlatorog. In vendar tu ne boste našli le nebeških podob narave, temveč tudi mnoge iskrive prostore, kjer se odvijajo srčna srečanja in dogodki z obveznim spremstvom izvrstne kulinarike.

Grajsko, tradicionalno ali praznično? Vedno s srcem

Bled je turistični biser Slovenije in pomembna točka srečanj, dogodkov in motivacijskih doživetij. Prava zakladnica naravnih lepot je po jezeru z otočkom znana prek celega sveta. Blejski otok, ikona slovenskega turizma, ima posebno mesto tudi v zgodovini, saj ga je opeval že naš največji pesnik dr. France Prešeren.

Tja na otok z valovami obdani,
v današnjih dnevih božjo pot Marije;
v dnu zad stojé snežnikov velikani,
poljá, ki spred se sprósti, lepotije
ti kaže Bléški grad na levi strani,
na desni griček se za gričam skrije.
Dežela kranjska nima lepšga kraja,
ko je z okolšno ta, podoba raja.

Krst, France Prešeren

Prav tam na mogočni skalni pečini, 130 metrov nad ledeniškim jezerom, kraljuje Blejski grad. Prepoznavna podoba Slovenije in simbol Bleda na dlani ponuja prekrasen pogled na jezero z otokom, na deželo z Lescami in Radol’co, prek vrhov Karavank in Julijskih Alp.

Blejski grad razodeva šarmantno sobivanje kulturnega prizorišča, prežetega z bogato zgodovino, in razgibane sedanjosti Slovenije na stičišču narodov in regij. Prav kulturna dediščina je tista, ki ponuja vpogled v sočloveka: svetove umetniške ustvarjalnosti, arhitekture in življenjskega sloga skozi različna obdobja.

Na gradu vas pričakujejo muzej, grajska vinska klet, čebelnjak, kovačnica in celo grajska tiskarna, svojevrsten pečat grajskemu repertoarju pa dodaja gostinska ponudba, ki predstavlja enega ključnih prepoznavnih elementov.Restavracija nudi sodobno interpretacijo tradicionalne kulinarike, čedalje bolj pa se uveljavlja kot ena vidnejših točk v Sloveniji in nedvomno iskriv prostor za organizacijo srečanj. V toplejših mesecih vas v spodnjem grajskem dvorišču pozdravi Grajska kavarna, kjer se prileže dišeča kava ali osvežitev s craft pivom. Seveda pa ni pravega doživetja okusa Bleda brez pokušine blejske kremne rezine. Podjetje Jezeršek daje restavraciji na Blejskem gradu svoj pečat in zagotavlja brezpogojno kakovost. S pomočjo lokalnega okolja in ponudnikov tu nastajajo nepozabna doživetja, primerna za protokolarne goste, skupine ali posameznike. Restavracija sprejme do 96 gostov, grajski letni vrt ima 100 sedežev, v Viteški dvorani pa lahko organizirate srečanje do 70 oseb.

Kjer so čebele doma

Apikultura je del slovenske kulture. Slovenija je namreč zibelka čebelarstva in domovina avtohtone kranjske sive čebele, ki v svetu slovi kot najbolj mirna čebelja vrsta in je zato dobila vzdevek »damska čebela«. Na Gorenjskem je tradicija čebelarstva še posebej močno zasidrana v ljudski zavesti. Tokrat ne bomo pripovedovali o medu, temveč o medenem testu, ki igra prav posebno vlogo v izročilu teh krajev. Dražgoški kruhki so ročno okrašena medena srca, ki so jih nekoč izdelovali le ob praznikih, na Gorenjskem pa je doma tudi lectarstvo, ki sodi med najstarejše mestne obrti. V obdobju Bidermajer se je prvič pojavil lect z okrasjem iz barvanega sladkorja in ostalih jedilnih sestavin, nastala so pisana, umetelna lectova srca z ogledalci, verzi, sličicami, veselje vseh zaljubljencev. Tak lect še danes izdelujejo v Radol’ci, kjer se lahko preizkusite v izdelavi lectovih src. Na Blejskem otoku so še posebej ponosni na Potičnico, ki vsak dan vabi na tradicionalno slovensko potico mnogoterih okusov, tam pa se lahko preizkusite tudi v pripravi te praznične kraljice slovenskih domov.

V Sloveniji igra redno vlogo v srečanjih in dogodkih izvrstna kulinarika. Okusi Slovenije so izrazito lokalne narave, sestavine so sezonske, iz vseh koncev dežele. Slovenija je izrazito raznolika, tako v geografskem, kot tudi družbenem in zgodovinskem pogledu, s 24-imi gastronomskimi regijami kjer svoj vpliv prispevajo tudi vse štiri države s katerimi meji – od Mediterana, preko Krasa in Panonske nižine pa do Dunaja. Vse to botruje k sodobni razgibanosti slovenske kulinarike. Tu najdete meščansko, gruntarsko, bajtarsko, farovško, samostansko, grajsko, kmečko in še kakšno drugo kuhinjo. Slovenske tipične jedi tako ponujajo presenetljivo raznolikost mešanja okusov z različnih vetrov. Zatorej, če niste vsaj poskusili kranjske klobase, izvirnih alpskih sirov, slavnostne potice, medu pridnih kranjskih čebel, blejske kremne rezine, kulinaričnih posebnosti povezanih s pašno drobnico in soško postrvjo, potem zagotovo niste obiskali Alpske Slovenije. Srčno vabljeni k raziskovanju lokalne kulinarike in z njo povezanih iskrivih prostorov!

Zveni zanimivo? Spremljajte »Iskrive prostore« na spletni strani www.slovenia-convention.com.

Dobrodošli, da vas navdušimo!

Avtorica: Jasna Jašič, Marketing & Communications Manager, Slovenian Convention Bureau