Ljubljana, v iskanju mestnih lepot

Ljubljana panorama 1, ©Ljubljana Tourism, Mostphotos

Jutro je, zgodaj, februarja. Prebudim se v urbano zimsko idilo. Pogled steče prek opečnatih streh Stare Ljubljane, prekrite z belo odejo. Z druge strani se dviga prelesten Ljubljanski grad, sedaj je v snežni opravi. Zazrem se še dlje, proti gorski kulisi mesta – svetlim vrhovom Kamniško-Savinjskih Alp, ki kraljujejo na obronkih, le streljaj od mestnega središča. Ob pravi uri, na pravi dan, je zimska podoba Ljubljane resnično kot iz pravljice. Severna pošiljka je ulice ovila v hrustljavo odejo, ki daje številne možnosti za aktivnosti na snegu tudi v nižjih legah. Kot nalašč za razgibano, sveže zimsko motivacijsko doživetje.

A najprej, zajtrk! Po okusnem krepčilu – ljubljanske palačinke s skuto in pehtranom, morda – je kava v enem izmed lokalov ob Ljubljanici moment v slogu značilnega sobotnega jutra Ljubljančana, snidenje v priljubljeni mestni kavarni, kjer se zbirajo generacije domačinov. Za pravo doživetja utripa prestolnice bi bila pika na i še odprava na glavno tržnico. K trnovski solatarci po radič, motovilec in zadnji trač, k dolenjskemu kmetu po krompir, na primorsko-kraški rajon po domač jabolčnik in vinski kis, k dobrovoljni Korošici po najboljšo kislo repo in nasvet o ljubezni, pa še po sveža zelišča k prisrčni in vedno nasmejani stari ženički, pri kateri se ne glede na letni čas vedno najde kaj svežega za v lonec. V pokriti del tržnice se človek odpravi po najbolj kremno smetano in skuto, ki ju dobi pri gospodu iz T’mina, kot ponosno pravi svojemu rojstnemu kraju, medtem, ko vam pregrešno dobre mlečne delikatese ponuja za pokušino.

Zzzzap …. Vodnik zapne zadrgo nahrbtnika in naznani odhod na sledečo lokacijo motivacijskega doživetja v Ljubljani: »Ura tiktaka, nič ne čaka! Nekaj je vendarle potrebno prihraniti za prihodnji obisk.« Je blizu kaj zanimivega? Vsepovsod!

Po užitkarskem srebanju kave in doživetem pomenku o lokalnih posebnostih in kulturi odhitimo proti drsališču, ki se nahaja v srcu mestnega parka Tivoli. Tam nas čaka aktivna preizkušnja na ledu pod taktirko slovenskih športnih asov. Morda nas preseneti celo velemojster hokeja, Anže Kopitar? Ali pa naša jeklena junakinja teka na smučeh, Petra Majdič? V duhu prijateljske tekmovalnosti se del udeležencev pomeri v hokejski tekmi, drugi del pa v teku na smučeh. Kdo bo koga, to je sedaj vprašanje. Po aktivnih izzivih vsi skupaj nazdravimo z Dragomirjem Velikim, zmajevim žganjem, seveda – smo v zmajevem mestu!

Novim zmagam naproti! V prešernem timskem duhu se sprehodimo skozi Jakopičevo promenado, kjer si spotoma ogledamo fotografsko razstavo »Obraz Ljubljane«, ki prikazuje lepo arhitekturo slovenske prestolnice. Kot nalašč za spoznavanje mesta iz različnih zornih kotov. Prečkamo Bleiweisovo cesto, mimo Narodne in Moderne galerije do Opere, kjer nas pričaka svojevrstno presenečenje s prav posebnim vabilom, šifra #bodikralj. Le kaj bi to pomenilo?

Naslednja postaja, Figovec – kosilo v eni najstarejših gostiln v Ljubljani, Slovenski hiši. Ta je bila nekoč postojanka, kjer so se furmani na poti ustavili, spočili, nakrmili konje in si privoščili kaj dobrega za pod zob. V isti maniri si tudi mi privoščimo pristno slovensko kulinarično doživetje, seveda ob spremljavi izbranih slovenskih vin, ponosa naše dežele. Frivolno uživanje, balzam za živce.

Prijetno druženje teče dalje, in že je popoldan. Dobro podkrepljeni in motivirani smo nared za letno srečanje najuspešnejših managerjev in managerk organizacije, ki se bo vsak trenutek pričelo odvijati v spokojnem ambientu konferenčne dvorane bližnjega hotela.

Po formalnem delu imamo nekaj časa zase, ravno dovolj za krajši počitek in pripravo na večerni del pod šifro #bodikralj. Pred hotelom nas pričakajo kočije z elegantnimi lipicanci, ki nas popeljejo … kam drugam, kot na Ljubljanski grad! Tam je že pripravljena dobrodošlica v grajskem slogu – rdeča preproga in neprecenljiv pogled, čudovita veduta Ljubljane v soju zvezd, podelitev nagrad, razglasitev “kralja” in “kraljice” managementa, večerja, glasba in ples, vse to v imenitnem grajskem vzdušju. Magičen zaključek dneva.

Ljubljana je ljubljena. Pravijo, da je posebno lepa in živahna tudi v toplejših mesecih. Enako velja za razgibano zaledje mesta t. i. »zeleni objem Ljubljane«, edinstven spoj narave in urbanega okolja. Brez dvoma se v ljubko prestolnico vrnem, najsi bo zasebno ali poslovno – kmalu prav gotovo!

Zveni privlačno? Spremljajte »4 krat 4 Slovenija« na spletni strani www.slovenia-convention.com.

Dobrodošli, da vas navdušimo!

 

Napisala: Jasna Jašič, Marketing & Communications Manager, Slovenian Convention Bureau

Foto: Mostphotos, Turizem Ljubljana