Je tudi vam padla sekira v med?

Tako. Zimo so pregnali kurenti in čas je, da obrnemo nov list. Pomlad v Sloveniji je v razcvetu, sanjavi travniki, obdani z Alpami, brstijo v pisane cvetlice, ki dobrohotno vabijo na čebeljo pašo. Ste vedeli, da je Slovenija zibelka čebelarstva in domovina avtohtone kranjske sive čebele, ki v svetu slovi kot najbolj mirna čebelja vrsta in je zato dobila vzdevek »damska čebela«? Legenda pravi, da so čebele prispele na ozemlje današnje Slovenije po vesoljnem potopu, ko je očak Noe, poleg parov domačih živali, na barko vkrcal tudi roj čebel, ki so po viharju pristale v tej čudoviti deželi. No, pa pustimo legende ob strani. Slovenija ima zagotovo dolgo in bogato čebelarsko tradicijo, ki sega v davno 17. stoletje, ko je o čebelah poročal že Janez Vajkard Valvasor.

Letos je Zemlja prvič praznovala Svetovni dan čebel in nadvse ponosni smo, da je ta dan postal praznik ravno na pobudo Slovenije. Čebele igrajo nepogrešljivo vlogo v ekosistemu, zagotavljajo raznoliko in zdravo hrano, njihov prispevek pa je bistvenega pomena za prihodnost človeštva, saj oprašijo okoli dve tretjini cvetočih kulturnih rastlin in kar 90% vseh sadnih dreves. Vsaka tretja žlica hrane je tako odvisna od čebel! Njihovo preživetje sloni na vestnem odnosu do okolja, in v Sloveniji se tega dobro zavedamo.

Pridni, kot čebelice

Kranjska siva čebelaje markanten del slovenske identitete, slovi po svoji nežnosti, prijaznosti, pridnosti in izjemnem občutku za orientacijo. In kaj imajo čebele skupnega s kongresno-turistično dejavnostjo v Sloveniji? Marljivost, pristnost, predanost – prav to so tudi bistveni elementi nacionalne blagovne znamkeI FEEL SLOVENIA. Skupaj tvorijo tisto, čemur pravimo slovenska energija, živahen temelj kongresno-turistične Slovenije.

Slovenska energija je edinstvena.

Umirjena. Sproščujoča. Pristna.

Ni zgolj lepa steklenica, ki se hitro izprazni.

Sprošča se počasi, zanesljivo, stanovitno.

Slovenska energija je prisotna, ko potrebujete ustvarjalno žilico pri načrtovanju dogodka. Z vami bo ves čas, do samega konca, vse dokler udeleženci ne pozdravijo odlično opravljenega dela s stoječo ovacijo. Vseskozi z vami.

Apikultura kot edinstveno MICE doživetje

Na Gorenjskem je tradicija čebelarstva še posebej močno zasidrana v ljudski zavesti. Ni naključje, da prvi mož slovenskega čebelarstva Anton Janša izhaja ravno iz tega okolja. Namig #1: Cvetlično bogastvo Bohinja in okoliških vrhov je od zgodnje pomladi pa vse do jeseni prava paša ne le za čebele, temveč tudi za oči prav vsakogar, ki obišče Triglavski narodni park. Od botaničnih spoznanj pa do ljudskih izročil, preko umetniškega ustvarjanja in spoznavanja, da cvetlice niso le lepe, temveč med drugim sodijo celo v lonec in na mizo! In tako se je rodila zamisel o Mednarodnem festivalu alpskega cvetja, na katerem se zvrsti kopica strokovnih, kulturnih in razvedrilnih prireditev, povezanih s cvetličnimi temami. Paradiž za čebele in ostale ljubitelje alpske narave, ter odlična lokacija za kreativna motivacijska doživetja v objemu gora.

Namig #2: Naj namignemo, da lahko na Bledu in v okolici krepite timski duh, spoznavate poslovne goste ali bodrite zaposlene skozi api-programe na temo čebelarstva. Morda se odločite za api-aktivnosti na svežem alpskem zraku, zasaditev medovitih rastlin, ali pa se pomerite v umetniškem slikanju panjskih končnic in pripravi medenih dobrot. Je tudi vam »padla sekira v med«? Spoznavanje sveta čebel skriva marsikatero presenečenje! Ob koncu dne se prileže nekoliko drugačna api-sprostitev. Ste že slišali za api-terapijo ali medeno masažo? V Sloveniji boste našli raznovrstne programe za dobro počutje, povezane s čebeljimi pridelki. 100 % naravno zdravje!Preden se potopite v spanec, lahko spoznate zgodbo o kranjski čebeli ter drugih gorenjskih posebnostih kar v vaši lepi hotelski sobi, v nedavno prenovljenem Rikli Balance Hotelu.

Čebelarski kongres

Leta 2003 je v Sloveniji potekal čebelarski kongres »Apimondia 2003«, ki je izpostavil učitelja na prvi čebelarski šoli na Dunaju (ustanovila jo je leta 1770 Marija Terezija), Antona Janšo in njegove učence, zgodovinske začetnike tega prestižnega čebelarskega kongresa, katerega glavni cilj je pridobivanje in izmenjava znanj in zamisli čebelarjev prek Evrope. Morda se v naslednjih letih Sloveniji ponovno obeta čebelarski kongres?

»Kot se spodobi za vsakega vernika, da enkrat v življenju obišče Izrael, je obisk Slovenije nujen za vsakega pravega čebelarja.« Gilles Ratia, nekdanji predsednik mednarodnega združenja čebelarjev Apimondia.

Torej: če iščete nekaj svežega, drugačnega, resnično edinstvenega, in ob tem želite prispevati k boljšemu danes in jutri ter izkazati poklon do naravnega, kulturnega in družbenega okolja, so api-doživetja v Sloveniji pravi odgovor. Dogodivščine in certificirani programi, povezani s čebelarstvom, vas prijazno pričakujejo na vseh koncih Slovenije. Ne pozabite: žlica medu na dan odžene zdravnika stran – zato varujmo naša čarobna mala bitjeca in se zavedajmo, kako srečni smo lahko, da jih imamo.

Zveni prijetno? Spremljajte »4 krat 4 Slovenija« na spletni strani www.slovenia-convention.com.

Dobrodošli, da vas navdušimo!

Avtorica: Jasna Jašič, Marketing & Communications Manager, Slovenian Convention Bureau, foto: Rikli Balance Hotel, Sava Hoteli