Ljubljanski grad – krona slovenske prestolnice

Slovenija se ponaša s slikovito kopico gradov, trdnjav, dvorcev in utrdb, ter zanimivih zgodb in legend, povezanih z njimi. Srednji vek, renesansa, barok, celo antika pričajo spomine ujete v mogočne zidove, ki še danes burijo domišljijo in radovednost. V Ljubljani, kjer je poleg privlačnih možnosti v hotelih in kongresnih centrih v radiju 15 minut hoda od Tromostovja, središčne točke mesta, na voljo več kot ducat raznovrstnih posebnih prizorišč, je eno najbolj cenjenih ravno Ljubljanski grad.

Skupaj z Ljubljanskim zmajem, še enim priljubljenim simbolom Ljubljane, je prav Ljubljanski gradosrednja točka in prepoznavni pečat slovenske prestolnice, nad katero bdi že od srednjega veka. Z impozantno lego udeležencem strokovnega, kulturnega, družabnega ali kakega drugega srečanja ponuja osupljive razglede na mesto in okolico, odmik od vsakdanje naglice, vrhunsko kulinariko v veličastnem ambientu, vse skupaj prežeto s patino zgodovine. Vse dni v letu je tam moč začutiti zanimiv preplet preteklosti in sedanjosti, saj pestro dogajanje z bogato vsebino daje utrip živahnega družabnega središča. Ljubljanski grad tako predstavlja edinstveno urbano prizorišče za organizacijo raznovrstnih dogodkov, najsi gre za konferenco, simpozij, predstavitev, razstavo, modno revijo, svečani sprejem ali gala večerjo.

Na grad se lahko podate s panoramsko tirno vzpenjačo ali okolju prijaznima vlakcem Urbanom in vozilom Kavalir. Morebiti si omislite vzpon na Grajski grič s kočijo ali v sedlu elegantnega lipicanca, morda jo gor mahnete v slogu pravega Ljubljančana – peš ali s kolesom, po starodavnih ali novejših sprehajalnih poteh. Proč od hitrega mestnega vrveža, a hkrati tako blizu. Še vedno ste na zeleni strani življenja! Tudi grajski okolici je svoj pečat pustil sloviti arhitekt Jože Plečnik, ki je v zavetju srednjeveškega obzidja uredil ostanke utrdbe v prijetno sprehajališče – Šance. »Šance, samo ena fantazija. Bog ve, kaj se da še vse narediti …« je dejal arhitekturni mojster in snovalec Plečnikove Ljubljane, ki je s svojo umetnostjo zaznamoval tudi sosednji Dunaj in romantično Prago. Sprehod po Grajskem griču pa je od leta 2016 moč podaljšati vse do grajskega vinograda. Da, prav ste prebrali! Tudi v slovenski prestolnici ne gre brez dobrega vina. Ljubljanski grad se namreč ponaša z grajsko trto, potomko najstarejše trte na svetu, ki je doma na mariborskem Lentu. Hm …. kako prikladno! Grajska žlahtna kapljica lepo zaokroži vinsko zgodbo dežele ob raznovrstnih dogodkih, morda prav vašem.

Poznavalci pravijo, da se tam gori tudi dobro je. Res je, izbrani grajski okusi bodo dodali piko na i slehernemu dogodku. Morda se odločite za dvorano Palacij, kjer je nekoč deželni glavar prirejal slovesne sprejeme in gostije, nemara je za vaš dogodek primerna kombinacija Bele in Modre dvorane, kateri izmed Friderikovih stolpov, Grajsko gledališče, Hribarjeva ali Skalna dvorana, Lapidarij, Grajsko dvorišče ali celo Grajski park, morda pa razvajanje čutov prepustite kulinaričnim mojstrom vrhunske restavracije Strelec. Izbira je pestra in slikovita.

Piskači, stenske poslikave v Stolpu strelcev, skrivnostni vodnjaki in še marsikaj drugega v tem prostoru izkazuje bogato osebno ustvarjalnost graditeljev in duh preteklega veka. V skriptoriumu grajski pisar suvereno poprime za kaligrafsko pero in zapiše poved po vašem izboru. Kako lepa in dragocena je pisana beseda! Tu, v grajskem zavetju, se človeku vsaj za hip zazdi, da se je čas ustavil nekje v daljni preteklosti.

Medtem, ko prek ulic odmevajo melodije džeza, z grajskega razglednega stolpa v složnem ritmu plapola ljubljanska zastava, s katere dogajanje v mestu spremlja Ljubljanski zmaj. Simpatični zeleni velikan simbolizira moč, pogum in veličino. Zmaj je prepoznavni znak slovenske prestolnice in njen zaščitnik, njegova legenda pa je tesno prepletena z grajskimi zidovi. Mogočno pošast naj bi davno tega na Grajskem griču porazil vitez Jurij. Izročilo pravi, da zmaj vse odtlej spi pod grajsko kapelico, ki so jo meščani posvetili v čast plemenitemu junaku. Med številnimi upodobitvami, ki jih je moč opaziti po mestu, se obiskovalec vpraša, če se Ljubljanski zmaj nemara ne bo pravkar prebudil iz dolgega spanca …

Zveni zanimivo? Spremljajte »4 krat 4 Slovenija« na spletni strani www.slovenia-convention.com.

Dobrodošli, da vas navdušimo!

Avtorica: Jasna Jašič, Marketing & Communications Manager, Slovenian Convention Bureau, foto: James Relf Dyer, Beautiful Destinations, slovenia.info