Skrivnostni grad v zavetju pečine

Ste vedeli, da se v Sloveniji nahaja največji jamski grad na svetu? Le streljaj od Postojnske jame kraško okolje ponuja prav posebno prizorišče in paleto doživetij v pravljičnem slogu vitezov. Predjamski grad, vklesan v ogromno skalo, s fascinantno lego in izjemno ohranjenostjo navdušuje že več kot 800 let.

Očarljivi srednjeveški lepotec pooseblja čudežni splet človeškega dela in ustvarjalnosti narave. Šepeta zgodbe daljne dobe, ko je trubadurske melodije marsikdaj preglasil žvenket mečev in topot lipicancev. Ni naključje, da se Predjamski grad zaradi svoje lepote in resnične edinstvenosti uvršča med deseterico najznamenitejših gradov na planetu. S skrivnim prehodom je povezan z jamskim sistemom, ki se razteza kilometre okoli gradu, utrjenem v skalnati steni, kjer se se nahaja več naravnih vhodov v kraško podzemlje. Le-ti vodijo v mrežo rovov in jamskih soban v več nadstropjih – splet, ki naj bi bil dolg kar 140 kilometrov in velja za drugi največji jamski sistem v Sloveniji. V raziskanem delu najdemo t. i. Erazmov rov, pot na plano proti Vipavi.

Tančico za tančico veličastna utrdba razkriva podobo preteklih stoletij in najznamenitejšega grajskega gospodarja, roparskega viteza Erazma Predjamskega. Neustrašni uporniški vitez ni slovel le po svoji trmi in predrznosti, temveč tudi po gostijah, ki jih je prirejal na gradu. Kljub temu, da je bil »ujet med grajske zidove« in ves čas oblegan s strani sovragov, je Erazem preživljal imenitne čase. Za Veliko noč si je denimo privoščil slastno jagnje, v zgodnjem poletju pa sveže ribe iz Jadrana in češnje iz Vipave. Razgledi, skrivni rovi in številni temačni kotički so zagotovo dobra iztočnica za doživetja, povezana s srednjeveškimi zgodbami. Kaj porečete na viteški turnir, kjer se za dan prelevite v lokostrelca, mečevalca ali celo konjenika, grajsko gospodo in dvorne preizkuševalce? Spektakularna uprizoritev tedanjega življenja, ki se bo udeležencem vtisnila globoko v spomin.

V toplejših mesecih je v gradu in njegovi okolici vedno živahno, v zimskem času pa ima poleg jame, kjer svoj mir uživa kolonija netopirjev, več spokoja tudi sam. Jama pod gradom, nekoč vrhunsko skrivališče, danes ponuja paleto doživljajskih avantur. Si drznete izzvati adrenalin v jamarskem kombinezonu in visokih škornjih, opremljeni z vrvjo, naglavno lučjo in čelado? Brez skrbi, v podzemno pustolovščino vas bo popeljal izkušen vodnik.

Če pustolovstvo ni vaša domena, se lahko na raziskovanje gradu in njegove okolice odpravite s foto objektivom. Predjamski grad je navdušil že številne filmske režiserje in pisatelje svetovnega kova, ekipa televizijskega programa Discovery Channel pa je v njem našla celo duhove. Pridite in se zazrite skozi okno v času, globoko v razburljivo preteklost Predjamskega gradu in skrivnostni svet Krasa.

Zveni zanimivo? Spremljajte »4 krat 4 Slovenija« na spletni strani www.slovenia-convention.com.

Dobrodošli, da vas navdušimo!

Avtorica: Jasna Jašič, Marketing & Communications Manager, Slovenian Convention Bureau, foto: Iztok Medja, slovenia.info