Strokovne novosti in izobraževanje

Slovenia at EXPO Milano 2015
Slovenia at EXPO Milano 2015

Domače raziskave in novosti

Zbiranje statističnih podatkov 2015 in najava raziskave v letu 2016

Kot smo vas že obvestili je bila v lanskem letu končana prva slovenska pilotna raziskava o obsegu kongresne dejavnosti in njenih neposrednih ekonomskih učinkih na ravni Ljubljane. Raziskava je bila rezultat skupnih prizadevanj naročnika SPIRIT Slovenija in Kongresnega urada Slovenije ter izvajalca UP Fakultete za turistične študije.
KUS je v mesecu maju izvedel sestanek s predstavnico FTŠ Turistica in se dogovoril, da bo FTŠ Turistica pripravila dopolnjen vprašalnik do prve polovice julija 2015. Vprašalnik bo posredovan vsem ljubljanskim članom Kongresnega urada Slovenije in ostalim ponudnikom s prošnjo, da izpolnijo statistične podatke za prvo polovico leta 2015. Enako bomo naredili ob koncu leta. Podatki bodo služili kot osnova za razširitev obstoječe raziskave na celotno Slovenijo v letu 2016. Obširno raziskavo bi v letu 2016 pripravili ob sodelovanju z javno agencijo SPIRIT.
Prvi izsledki lanskoletne raziskave in stanja v prvi polovici leta 2015 bodo predstavljeni na strokovnem svetu Kongresnega urada Slovenije, ki bo organiziran v jesenskem času. O točnem terminu boste pravočasno obveščeni. Za več informacij nas lahko kontaktirate na: miha.kovacic@slovenia-convention.com.

Krepitev prepoznavnosti Slovenije na ključnih emitivnih trgih
Slovenski turizem se pred glavno turistično sezono na ključnih emitivnih trgih predstavlja z vrsto oglaševalskih akcij. Aktivnosti v vrednosti 3,6 milijona evrov bodo izvedene s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj pod skupnim pozicijskim sloganom “Slovenija. Zelena. Aktivna. Zdrava.” in v skladu z nacionalno in turistično znamko I FEEL SLOVENIA.

V Nemčiji se je v začetku maja pričela obsežnejša televizijska oglaševalska kampanja Slovenije, in sicer na nemškem televizijskem programu ARD in na avstrijski nacionalni televiziji ORF. Prav tako se širši ciljni javnosti predstavljamo tudi na globalni televiziji BBC.

Prvič bo s ciljem povečanja prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije izvedena tudi celostno inovativna digitalna kampanja v vrednosti 1,4 milijona evrov. Aktivnosti oglaševanja bodo izvedene na ključnih trgih, od koder v Slovenijo prihaja največji delež tujih turistov, evropska sredstva pa pomenijo bistveno finančno okrepitev proračuna za promocijo turizma Slovenije v letošnjem letu.

Več informacij najdete na sledeči povezavi: http://digital.edition-on.net/nto/eSlovenia

Statistika spletna stran KUS
KUS je v mesecu februarju prvič predstavil svojo novo spletno stran. Z veseljem sporočamo, da se je obisk spletne strani bistveno povečal v primerjavi s prejšnjo. Iz 99 obiskov na mesec smo prišli na povprečno 92 obiskov na dan.
Od postavitve nove strani je bilo do konca maja na strani 8.881 ogledov. V maju je imela spletna stran 2.403 ogledov.
Novice se lahko delijo preko socialnih omrežij, tako da so tuji klientje o novostih obveščeni preko e-mesečnika, direktno na spletni strani, socialnih omrežjih KUS, Reviji Kongres in spletni strani marketinške agencije TMF. Veseli bi bili vaših odzivov, predlogov in komentarjev.

Spletna stran KUS se stalno nadgrajuje in ves čas iščemo sinergijske učinke z marketinško agencijo TMF, s kateremo sodelujemo pri digitalni promociji Slovenije in partnerjev projekta.

Vabimo vas, da se nam pridružite na družbenih omrežjih:
FB: https://www.facebook.com/SloveniaMeetings
TW: https://twitter.com/SloMeetings

Slovenija na svetovni razstavi EXPO Milano 2015
Slovenija se predstavlja na svetovni razstavi Expo Milano 2015, ki se je pričela s 1. majem in bo trajala do 31. oktobra 2015. Rdečo nit slovenske predstavitve s sloganom “Čutim Slovenijo. Zelena. Aktivna. Zdrava.”. Slovenija se predstavlja s petimi vsebinami v stalni razstavi, ki so na zanimiv in interaktiven način predstavljene obiskovalcempaviljona. To so: sol, čebele, termalne in mineralne vode, pohodništvo in kolesarjenje ter projekt merjenja črnega ogljika v atmosferi.

Pričakuje se 20 milijonov obiskovalcev, svetovne razstave se udeležuje 145 držav vsega sveta, kar predstavlja kar 98 % celotne svetovne populacije. Predstavitev Slovenije narazstavi je promocijsko in gospodarsko izjemno pomembna, saj je Italija naša pomembnejša gospodarska partnerica. Internacionalizacija slovenskih podjetij je prav gotovo eden od ciljev nastopa Slovenije na svetovni razstavi. Podjetja se lahko predstavijo v okviru slovenskega paviljona, z namenom iskanja novih poslovnih partnerstev pa se lahko vpišejo v poslovno-povezovalno platformo ali se udeležijo poslovnih delegacij – le te organizira SPIRIT Slovenija, javna agencija in Gospodarska zbornica Slovenija.

Novosti članov
Pozivamo vas, da si pogledate novice članov, ki so objavljene na spletni strani KUS pod member news: www.slovenia-convention.com/member-news/.
Mesečno vas vabimo, da nam pošiljate vase novice in jih bomo po pregledu urednika objavili ali na spletni strani KUS, e-mesečniku ter socialnih omrežjih. Pozivamo vas, da novice tudi delite preko vaših komunikacijskih platform, kajti skupaj bomo uspešnješi.

Prav tako vas vabimo, da všečkate našo FB stran: https://www.facebook.com/SloveniaMeetings in nam sledite na Twitterju: https://twitter.com/SloMeetings

Novosti članov, ki sodelujejo pri dodatni marketinški kampanji so dostopne na spletni strani marketinške agencije TMF (destinations, venues, suppliers): http://www.tmf-dialogue.net/category/suppliers


Tuje raziskave

V nadaljevanju prilagamo link na poročilo o lestvici konkurenčnosti v turizmu v letu 2015, objavljeno s strani Svetovnega gospodarskega foruma: “The Travel & Tourism Competitiveness Report 2015”.

IZOBRAŽEVANJE

Delavnica trženja kongresne dejavnosti na družbenih omrežjih
25. maja je pod vodstvom Gorazda Čada, urednika revije Kongres in Urše Pučko, direktorice marketinga v kreativnem in uspešnem podjetju Appssolut GmbH, potekala delavnica trženja kongresne dejavnosti na družbenih omrežjih. Delavnice v v Hotelu Plaza v Ljubljani so se judeležili posamezniki, ki delajo v kongresni dejavnosti.

Namen delavnice je bila predstavitev sodobnih smernic na področju družbenih omrežij in skozi praktično delo prikazati uveljavljene tehnike digitalnega trženja. Prvi del delavnice je potekal pod taktirko Urše Pučko, ki se je osredotočila na pomembnost digitalnega trženja, kreiranja kakovostnih in ustreznih vsebin, uporabnih aplikacij za Facebook, za konec pa je predstavila nekaj primerov uspešnih zgodb dobre prakse agencije Appssolut. V drugem delu delavnice je predavatelj Gorazd Čad predstavil analizo slovenske kongresne scene na družbenih omrežjih, kako pripraviti kakovostno vsebino ter kako meriti uspešnost pojavljanja na spletu.


ECM summer School – do sedaj več kot 50 slušateljev iz Slovenije

Z veseljem podajam informacijo o letos že 29. Poletni šoli ECM (European Cities Marketing, www.europeancitiesmarketing.com), ki bo med 22. in 26.8.2015 potekala na Dunaju – enemu vodilnih kongresnih mest na svetu.
Turizem Ljubljana je dlje časa aktiven član v tej povezavi mestnih turističnih in kongresnih uradov (DMO’s), več podatkov o dogodku pa je na voljo v nadaljevanju: program in nedavni press release.

V petnajstih letih se je na tem odličnem seminarju zvrstilo preko 50 slušateljev iz Slovenije, med katerimi so nekateri še danes zelo dejavni in uspešni na tem področju. Tridnevni seminar ponuja dober prerez tematik oz. bolj celovito razumevanje mednarodne kongresne industrije in njenega trženja. Klasična predavanja dopolnjujejo izbirne vsebine v sekcijah in projekti v skupinah. Zelo pomembna je tudi mreža kontaktov s kolegi iz številnih destinacij, ki jo slušatelji lahko razvijejo v tem času.

Podajamo tudi pomembno informacijo glede kotizacije: ob prijavi vsaj treh slušateljev iz Slovenije smo se tudi letos dogovorili za ugodnejšo skupinsko ceno, do katere sicer nobeden posamezno ne bi bil upravičen. Dogovorjen znesek je 1.300 EUR s tem, da je ECM Member fee najmanj 1.400 EUR oz. 1.500 EUR po izteku zgodnjih prijav 30.6.2015; Non-member early bird fee pa je 1.650 EUR oz. 1.750 EUR po 30.6.2015. Do skupinske kotizacije so sicer upravičeni le trije registrirani udeleženci iz iste organizacije / podjetja, s čimer za nas organizatorji delajo precejšnjo izjemo.

V izhodišču je torej zagotovljen znaten popust (vsaj) 350 EUR. Kotizacija zajema udeležbo na seminarju, vse obroke v času trajanja dogodka razen ene večerje (en prost večer od štirih) ter štiri nočitve z zajtrkom. Ostane le strošek prevoza.

Kot prvi korak prosimo za informacijo o nameravanih prijavah, saj bomo imena naših slušateljev sporočili na ECM pred formalno prijavo zato, da bodo veljali pogoji našega dogovora. Seveda v upanju, da bodo trije interesenti iz Slovenije.

Sama prijava je možna preko http://www.cvent.com/events/29th-ecm-summer-school-in-vienna/event-summary-b28c8b3cc774436586d67633b701c013.aspx.

Za dodatne informacije lahko kontaktirate gospo Tatjano Radovič na: tatjana.radovic@visitljubljana.si.
Več informacij: (www.europeancitiesmarketing.com)